Sunday, 20 April 2014

R.E.D (Road Expedition for Da'wah)

ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAH WABARAKATUH..

alhamdulillah, setelah sekian lama jari jemari ini kaku tanpa coretan, lidah ini kelu tanpa celotehan, hati ini syahdu menahan perasaan, jiwa ini kontang tanpa pengisisan, bersama jasad yang gersang tanpa 'katibah' harian mahupun mingguan (ok, jiwaku dah dah mula qacaw)

ok, here goes nothing (maybe something) kisah ini bermula pada tanggal 21 februari 2014, program yang berlangsung selama 2 hari 2 malam ini bermottokan 'spread the da'wah drive the ummah'. kenapa motto nie dipilih? (jangan tanya aku, tanya pengarah program... hahaha). ok actualy berdasarkan motto nie kami sasarkan da'wah kami kepada mereka yang baru sahaja mengenali islam dan ingin lebih memahaminya. dan tempat yang bertuah yang kami pilih ialah kampung orang asli pos lemoi, cameron highland(eh kemeron hailen pon ade orang asli?? jeng3).

maka pengembaraan kami pon bermula...

muka2 ceria  para peserta berserta pilot2 sebelum bertolak menuju ke destinasi
6 buah 4wd yg menjadi tunggangan utama sepanjang perjalanan ke sana..persiadaan rapi( lah sangaat.. hehe) sebelum bertolak

berehat sebentar sambil bagi makan kat tunggangan kami~
perjalanan yang mengambil masa lebih kurang 7jam termasuk berhenti untuk makan bagi manusia dan minum bagi bukan manusia(kereta lar..isi minyak) dan alhamdulillah perjalanan kami tidak mengalami banyak halangan dan rintangan, sekadar berhenti seketika dikala para pilot memerlukan sebuah lena, mereka juga manusia, bukannya benda, ada sahaja kekurangan, kita semua ada kekurangan masing2.

antara pengalaman paling menarik adalah ketika tunggangan kami mendaki menaiki bukit dan batu (batu?? yup batu besar) dan tanah2 yang berlumpur sikit.

antara rintangan yang terpaksa ditempuhi sepanjang perjalanan nie.. hehe

ketibaan kami yang disambut baik oleh penduduk setempat (padahal kanak2 jer.. keh3)

yosh! ganbatte mior.. wakil perkim sedang beradu tenaga dgn masyarakat orang asli disini..

jom masak3... 
ketibaan yang diberikan sambutan yang suam2 (warm welcoming) drpd penduduk kampung, uisy terharu disitu, aktiviti telah disusun, sekarang tiba masa untuk action!!

point penting yang menarik mengenai kampung nie, kampung yang 1st time semua orang join kami dalam beraktiviti, apak2 amek2 abe2, adik2 dll... hehe diorg mmg sempoi ahh.. tgk time gusti lengan tuu.. hee
lagi.. aa kami masak sendiri, hehe dengan bantuan abang2 jakoa lar..

sebenarnya tak banyak point yg nak diceritakan, tapi ape2 pon, biarlah gambar berbicara~ (ceewah)

"usah kecewa andaikata kita melihat Islam itu jatuh dan kalah, kecewalah bilamana kita tak mampu untuk menyumbang kepada kebangkitan dan kemenangan Islam.." from someone, deep~

sesi pembahagian makanan kepada penduduk kampung
"ok semua bagi empat bintang kat abang.." peace yaw
tak taw nape aku upload, tapi backgroundnya lawo~ hehe

inilah team aku.. (aku,abg cip, zakiah, farhan)

ADIOS AMIGOS~ WASALAM

No comments: